Kopytka z kurkumą

Wegańskie kopytka

Potrzebne będą:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 gram skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ.2000)
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • pół łyżeczki soli himalajskiej
  • pół łyżeczki kurkumy

Ziemniaki myjemy i gotujemy w całości (nie obrane) ok.30-40 minut do miękkości, następnie obieramy ciepłe ziemniaki ze skórki i usuwamy ciemne oczka. Ziemniaki należy sprasować i dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, aż masa będzie jednolita, w razie potrzemy można dosypać więcej mąki ziemniaczanej. Wodę, w której gotowaliśmy ziemniaki podgrzewamy, do czasu, gdy będzie bulgotać. W tym czasie lepimy wałki ciasta i kroimy na niewielkie kawałeczki. Kluski wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 5 minut lub do wypłynięcia + 1-2 minuty.

Dobrze smakują same lub z sałatką.

Koszt całości: 2,00-3,00

Ilość porcji 4

Czas przygotowania: 60-70 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s