Żur z wkładką

zur

 

Przepis na zakwas jest tu.

Składniki na zupę:

  • gotowy zakwas z przepisu powyżej
  • włoszczyzna (1 marchew, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pory) /lub łyżka suszonej włoszczyzny
  • 100 gram kaszy pęczak
  • 4-10  kostek mięska sojowego
  • 600-800 ml wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • spora szczypta soli himalajskiej
  • spora szczypta pietruszki suszonej lub zielonej świeżej
  • 1 łyżka oleju np. z pestek winogron
  • łyżeczka miso

Warzywa myjemy i kroimy wkładamy do garnka z kaszą pęczak i gotujemy razem z przyprawami ok. 15-20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną. Kostkę sojową należy namoczyć w odrobinie wody i przypraw, a następnie dodać do zupy pod koniec gotowania w zależności od czasu gotowania danej kostki sojowej (może to być 5-10minut przed końcem gotowania). Zmniejszamy ogień i dolewamy cały zakwas, teraz mieszając czekamy, aż żur zgęstnieje trwa to ok 3-5 minut. Tłuszcz dodajemy na sam koniec. Miso dodajemy do zupy po zdjęciu jej z pieca i dokładnie mieszamy.

Zupa wystarczy dla 4 osób.

Koszt 1 talerza to 1,50-2,00 zł.

Czas przygotowania 30-45 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s