Migdałowe ciastka

Migdałowa słodycz

Składniki:

  • 200 gram zmielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki oleju np. z pestek winogron
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta sody lub proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • woda 50-100 gram

Wszystkie składniki mieszamy i teraz dodajemy po troszku wody, aż zrobi się jednolita masa. Następnie lepimy kulę i rozwałkowujemy ją pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia. Następnie kroimy ciastka do tego najlepiej przydają drewniane pałeczki, bo nie uszkodzimy nimi papieru do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni ( termoobieg) i pieczemy 10- 15 minut, aż ciastka się lekko zrumienią, zerkajcie na nie po upłynie 10 minut, aby się nie spaliły.

Można też zrobić drobną modyfikację, i zastosować 100 gram migdałów i 100 gram mąki minimum tym 550.

Koszt całości to 12,00-15,00 zł.

Czas pszygotowania: 15- 20 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s