Domowy żurek

Domowy żur

Składniki na zakwas:

  • 500 ml przegotowanej wody
  • 5 pełnych łyżek mąki żytniej typ 2000
  • 1 ząbek czosnku

Do czystego i wyparzonego naczynia wsypujemy mąkę i pokrojony czosnek, zalewamy zimną przegotowaną wodą, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce ok. 21-25 stopni. Ja nie dodaję żadnych skórek z chleba, bo jak dodawałam to żur miał nieprzyjemny goryczkowaty posmak. Żur robi się sam w przeciągu 3-5 dni, będziecie czuć charakterystyczny zapach kiszenia.

Składniki na zupę:

  • gotowy zakwas z przepisu powyżej
  • włoszczyzna (1 marchew, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, kawałek pory)
  • 2 spore ziemniaki
  • (opcjonalnie) kilka kostek mięska sojowego lub 1 parówka sojowa
  • 600-800 ml wody
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
  • spora szczypta soli himalajskiej
  • spora szczypta pietruszki suszonej lub zielonej świeżej
  • 1 łyżka oleju np. z pestek winogron

Warzywa myjemy i kroimy wkładamy do garnka i gotujemy razem z przyprawami ok 15-20 minut, aż wszystkie składniki zmiękną zwłaszcza ziemniaki. Kostkę sojową należy namoczyć w odrobinie wody i przypraw a następnie dodać do zupy pod koniec gotowania w zależności od czasu gotowania. Parówkę można dodać razem z zakwasem. Zmniejszamy ogień i dolewamy cały zakwas teraz mieszając czekamy, aż żur zgęstnieje trwa to ok 3-5 minut. Tłuszcz dodajemy na sam koniec.

Zupa wystarczy dla 4 osób.

Koszt 1 talerza to 0,50-1,50 zł.

Czas przygotowania 30-45 minut.

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Domowy żurek

  1. Pingback: Żur z wkładką – weganizmblog

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s