Domowy hummus

Pasta na chleb

Składniki:

  • 20 gram suchej ciecierzycy
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • spora szczypta soli
  • pół łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Ciecierzycę należy namoczyć przez noc, kolejnego dnia gotujemy ciecierzycę razem z wodą z moczenia. Po ok 30-40 minutach można ciecierzycę zmiksować z niewielką ilością wody z gotowania i pozostałymi składnikami, gdyby była zbyt sucha można dolać odrobinę wody. Pasta najlepiej smakuje ciepła z dobrym pieczywem i kiełkami.

Koszt takiej pasty to 0,20-1,00 zł za całość.

Czas przygotowania (bez gotowania) 5-10 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s