Znakomity chleb z orzechami

Zdrowy chleb

Składniki:

  • 500 gram mąki (można pomieszać białą pszenną z razową)
  • 25 gram drożdży świeżych
  • 50 gram rodzynek
  • 50 gram suszonej żurawiny
  • 50 gram orzechów laskowych
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 300-350 gram wody

Drożdże rozmieszać w wodzie z cukrem i poczekać, aż zaczną się pienić. W między czasie wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Dodać drożdże i zagnieść ciasto 5-10 minut, następnie należy odstawić je do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść jeszcze raz i ułożyć w foremce wypełnionej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Następnie uruchomić piekarnik (termo-obieg) na 200 stopni, włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 30 minut. Chleb należy od razu wyciągnąć z blaszki z postukać od dołu, jeśli słychać głuchy odgłos chleb jest upieczony prawidłowo. W przypadku braku głuchego odgłosu należy włożyć chleb do piekarnika na 10 minut bez foremki i piec w 160 stopniach.

Pieczywo

Koszt 6,00 – 8,00 zł.

Pieczywo można jeść samo lub z olejem kokosowym, dobrze też smakuje z słodkimi pastami owocowymi lub dżemami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s