Placuszki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki:

  • 1 cukinia (ok 600 gram po odciśnięciu soku)
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 cebula szalotka
  • 1 pęczek koperku
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka mąki z tapioki (niekoniecznie)
  • olej do smażenia

Cukinię myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach następnie posypujemy sola mieszamy i odstawiamy na 15- 20 minut. Po upływie czasu osączamy sok, jednak tak, aby cukinia była nadal wilgotna, dodajemy mąki i pokrojona cebulę oraz pokrojony koperek. Całość mieszamy, następnie rozgrzewamy tłuszcz i na średnim ogniu ( u mnie to było 6 na 9) smażymy placuszki. Najlepiej przed nałożeniem na patelnię, mocno zamieszać i łyżką układać na patelni lekko przygniatając je od góry. Smażymy je do czasu, aż się zrumienią z jednej i drugiej strony (należy je przekładać ostrożnie, żeby się nie rozpadły). Placuszki można jeść jako samodzielne danie albo stosować jako zagryzka do zupy.

Z przepisu wychodzą dwie porcje.

Koszt jednej porcji to: 2,00-4,00 zł.

Czas przygotowania to 30-40 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s