Bułeczki z dżemem różanym

Nadziane bułeczki

Składniki na ciasto:

  • 250 gram mąki pszennej tym 500
  • 50 gram mąki razowej pszennej
  • 180 gram wody
  • 25 gram oleju ( ja użyłam z pestek winogron)
  • 15 gram drożdży świeżych aktywnych
  • 20 gram cukru
  • 2 gramy soli
  • 1 łyżka nasion chia
  • ulubiony dżem (u mnie to był różany)
  • sezam do posypania

Drożdże z wodą i cukrem mieszamy i odstawiamy, aż zaczną się pienić. Pozostałe składniki mieszamy i na końcu dodajemy zawiesinę z drożdży.  Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, aż wyrośnie. Następnie dzielimy ciasto na 4 równe części. Każdą z części w rękach rozgniatamy i robimy małe placuszki (ciasto jest lekko klejące mimo to nie dosypujemy mąki). Na środek każdego z placków dajemy małą łyżeczkę dżemu i robimy kulę, którą na koniec obtaczamy w sezamie. Odstawiamy gotowe kule na ok 20-30 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut.

Koszt jednej bułeczki to: 1 -2 zł

Ilość porcji 4 bułki

Czas przygotowania 60-80 minut

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s