Składniki:
- 2 duże /lub 4 małe cykorie
- 1 duże /lub 2 małe jabłka
- spora szczypta kardamonu
- spora szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju kokosowego / lub innego
- szczypta pieprzu ziołowego / lub więcej jak lubicie na ostro
- 100 gram ryżu
- szczypta kurkumy
- łyżeczka soli
Ryż gotujemy z solą i kurkumą zgodnie z instrukcją na opakowaniu danego ryżu. Jabłka i cykorię myjemy. Cykorię przekrawamy na pół wzdłuż , a te połówki kroimy znów wzdłuż, następnie wykrawamy twardą i gorzką część cykorii. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i dodajemy cykorię następnie kroimy jabłko i dodajemy do cykorii razem z przyprawami. Całość podsmażamy, aż zmięknie i zrobi się lekko szklista. Podsmażoną cykorię układamy na ryżu i jemy na ciepło.
Przepis jest na dwie porcje.
Czas przygotowania 15-20 minut.
Koszt 1 porcji 2,50 – 3,00 zł.
Witaj ! Nominowałam twój blog do Liebster blog Award, proszę zajrzyj w wolnej chwili http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/01/liebster-blog-award.html
PolubieniePolubienie