Pieczonki

Zdrowe pieczonki

Składniki:

  • 5-8 ziemniaków
  • 1 cukinia
  • 1 żółta papryka
  • 4-6 pieczarek
  • 25 gram sera wegańskiego
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • ulubione przyprawy i zioła
  • dowolny olej (ja użyłam z pestek winogron)

Wszystko płuczemy i kroimy w dowolne kształty, jednak ziemniaki należy pokroić na nieco mniejsze części. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wszystkie warzywa układamy na blasze do pieczenia i posypujemy przyprawami oraz polewamy tłuszczem, gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy warzywa i pieczemy ok. 15-20 minut. Po tym czasie wysuwamy blachę i szybko trzemy ser nad warzywami oraz zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i wkładamy jeszcze na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i posypujemy je na każdym z talerzy łyżeczką płatków drożdżowych.

Koszt za 1 porcję: 2,50 – 3,50 zł

Wychodzi jedzenia na 2 do 3 mniejszych porcji.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s