Orzechowy przysmak

Orzechowe przysmaki

Składniki:

  • 400 gram namoczonych nerkowców (moczyć ok. 2-3 godziny, najlepiej przegotowaną wodą, którą można później wykorzystać to egzotycznego napoju z owoców)
  • 200 gram suszonych bez pestek daktyli (drobno pokrojonych)
  • 100 gram pokrojonych migdałów
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli himalajskiej / lub zwykłej nie jodowanej
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny

Nerkowce należy zblenderować (bez wody) z solą, sokiem z cytryny, olejem kokosowym. Do miękkiej masy dodajemy kakao, daktyle i migdały, dokładnie mieszamy. Następnie lepimy dowolne kształty i obtaczamy w odrobinie kakao rozsypanej na talerzu.

Kulki odkładamy do lodówki na ok 2-5 godzin, aż masa stężeje.

Kulek starcza na ok 8-10 porcji.

Czas przygotowania 30-50 minut.

Koszt za 1 porcję 5,00-10,00 zł.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s