Znakomite nadziewane drożdżowe pierogi

Kapuściane pierogi

Potrzebne będą:

Składniki na ciasto:

  • 250 gram dowolnej mąki (ja użyłam orkiszową z razową)
  • 25 gram drożdży piekarniczych świeżych
  • 63 gramy oleju (ja użyłam oleju z pestek winogron)
  • pół szklanki wody
  • łyżka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru

Farsz:

  • 250 gram pociętej kapusty kiszonej (nadmiar można zjeść do kanapki lub jako surówkę)
  • pieprz ziołowy do smaku

Przepis na ciasto:

Drożdże rozmieszać w pół szklani wody i dodać cukier, odstawić na pewien czas, aż drożdże zaczną się pienić. Można w tym czasie wszystkie suche składniki i olej naszykować w naczyniu. Na koniec dodać roztwór drożdży i porządnie wymieszać. Czasem trzeba dolać nieco więcej wody, ciasto powinno łatwo odchodzić od naczynia i mieć zwartą konsystencję. Odstawiamy ciasto i czekamy, aż sobie wyrośnie ok. 30 minut. Gdy już wyrosło należy je wygnieść, dość długo najlepiej tak z 5-10 minut. Ciasto należy rozpłaszczyć na stole (można użyć wałka), następnie wycina się koła szklanką i nakłada farsz z kapusty. Ciasto zawija się jak pierogi. Znów poczekać, aż wyrośnie, może to potrwać ok 30 minut, po tym czasie należy uruchomić piekarnik na 220 stopni.

Należy piec 5 minut, następnie zmniejszyć do 200 stopni i piec kolejny 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 180 stopni i odczekać 5-10 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Pierogi można zjeść na ciepło jako obiad lub na zimno na kolację.

Porcja na 2 osoby.

Czas przygotowania 60-80 minut.

Koszt za 1 porcję: 2,50-3,00 zł.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s