Spożycie mięsa w Polsce

Z roku na rok spożycie mięsa wzrasta, a sposób życia staje się raczej gnuśny i nie wymagający aktywności, co prowadzi do prze-białkowania. Tygodniowe spożycie mięsa powinno wynosić nie więcej niż 500 gram, co ciekawe jeszcze 100 lat wcześniej ludzie właśnie tak się odżywiali, jednak propaganda wielkich koncernów zrobiła z ludzi maszyny konsumpcyjne produkujące ogromne ilości zysku. Nadmiar białka w organizmie prowadzi do przeciążenia nerek i wątroby.
Kobiety, które spożywają przetworzone mięso (kiełbaski, kotlety, szynki, gotowane mięso w zupie) częściej niż raz dziennie, są dwukrotnie bardziej zagrożone na zachorowanie na raka piersi hormonozależnego twierdzi prof. Eunyoung Cho z Harvard Medical School.
Mięso smażone lub grillowane sprzyja rozwojowi demencji oraz chorobie Alzheimera twierdzą naukowcy z Centrum Medycznego Mount Sinai w Nowym Jorku. Tym razem dodałam nieco faktów o których przeczytałam tu i tam.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s