Fioletowa zupa

Fioletowa zupa

Ciekawa zupa o nietypowym kolorze, ale w smaku smaczna.

Potrzebne składniki:

  • Pół brokuła
  • pół litra wody
  • 2 liście czerwonej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • pół głowy selera
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • spora szczypta pieprzu ziołowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta suszonej zielonej pietruszki
  • spora szczypta ziół prowansalskich
  • sól do smaku

Włoszczyznę płuczemy i kroimy, ja jedynie głowę selera przekroiłam na pół (1 połowę wkroiłam do zupy, a drugą zostawiłam w całości). Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, zioła i suszoną zieloną pietruszkę. Zupę gotujemy 15 minut. W tym czasie, gałązkę selera naciowego, czerwoną kapustę i brokuł płuczemy i kroimy. Po 15 minutach dodajemy czerwoną kapustę i gotujemy kolejne 5 minut następnie dodajemy brokuł i seler naciowy i gotujemy kolejne 5-7 minut. Wyławiamy głowę selera i wyrzucamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek, sos sojowy oraz sól.

Porcja na 2 osoby.

Czas przygotowania 40-70 minut.

Koszt za 1 porcję: 2,50-4,00 zł.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s