Został wam chleb, który jest suchy i niezbyt smaczny? O to moja propozycja na poradzenie sobie z niechcianymi resztkami.
Sałatka z trzech papryk i zapiekany chleb z serem
Składniki:
- Chleb z poprzedniego dnia
- Wegański ser na pizzę ok. 100 gram
- Zioła toskańskie
- Pół pęczku świeżego szczypiorku
- pół żółtej papryki
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżeczki majonezu wegańskiego/ lub sosu tatarskiego wegańskiego
- 1 łyżka płatków nieaktywnych drożdży
Warzywa płuczemy i kroimy, przekładamy do miseczki i dodajemy sos tatarski lub majonez. Nagrzewamy piekarnik na 150 stopni. Kromki chleba posypujemy ziołami, następnie potartym serem wegańskim. Gotowe kromki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut (zależy od piekarnika). Sałatkę przekładamy na talerze. Po tym czasie wyciągamy podpieczone kromki chleba i posypujemy płatkami drożdżowymi. Najlepiej jeść na ciepło.
Porcja na 2 osoby.
Czas przygotowania 10-20 minut.
Koszt za 1 porcję: 4-5 zł.
Reklamy