Pożywne śniadanie

Został wam chleb, który jest suchy i niezbyt smaczny? O to moja propozycja na poradzenie sobie z niechcianymi resztkami.

Pożywne śniadanie

Sałatka z trzech papryk i zapiekany chleb z serem

Składniki:

  • Chleb z poprzedniego dnia
  • Wegański ser na pizzę ok. 100 gram
  • Zioła toskańskie
  • Pół pęczku świeżego szczypiorku
  • pół żółtej papryki
  • pół zielonej papryki
  • pół czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki majonezu wegańskiego/ lub sosu tatarskiego wegańskiego
  • 1 łyżka płatków nieaktywnych drożdży

Warzywa płuczemy i kroimy, przekładamy do miseczki i dodajemy sos tatarski lub majonez. Nagrzewamy piekarnik na 150 stopni. Kromki chleba posypujemy ziołami, następnie potartym serem wegańskim. Gotowe kromki wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5-7 minut (zależy od piekarnika). Sałatkę przekładamy na talerze. Po tym czasie wyciągamy podpieczone kromki chleba i posypujemy płatkami drożdżowymi. Najlepiej jeść na ciepło.

Porcja na 2 osoby.

Czas przygotowania 10-20 minut.

Koszt za 1 porcję: 4-5 zł.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s