Kalafiorowa z koperkiem

Szybki przepis na wegańską zupę kalafiorową z koperkiem.

Kalafiorowa

Jeśli ktoś ma czas i chęci to może kupić zamiast mrożonki 1 mały kalafior, włoszczyznę, 2 małe ziemniaki wszystko pokroić i ugotować do miękkości.

Potrzebne będą:

  • Mrożona zupa kalafiorowa / lub zupa własna
  • Pęczek koperku
  • sos sojowy (1 łyżeczka)
  • oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • suszonka warzyw z solą (1 łyżeczka) / lub suszonka warzyw bez soli (1 łyżeczka) i sól
  • płatki drożdżowe (1 łyżka)
  • 1 litr wody
  • liść laurowy (3 listki)
  • ziele angielskie (3 kulki)
  • szczypta pietruszki suszonej
  • pieprz ziołowy (1 szczypta lub więcej jak ktoś lubi ostrzej)

Zupę przekładamy rano z zamrażarki do lodówki, aby się rozmroziła.

Zupę przekładamy do garnka wraz z wodą i przyprawami ( pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, pietruszka, suszonka warzyw, sól, oliwa z oliwek, sos sojowy). Zupę należy gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu u mnie to jest 15 minut.

Koperek płuczemy, i obieramy oraz kroimy.

Na koniec dodajemy (płatki drożdżowe i posiekany koperek) już nie gotujemy.

Rozlewamy zupę do misek i zajadamy.

Zupy wystarczy na ok. 4 porcje.

Czas przygotowania 20-45 minut w zależności od wybranej opcji.

Koszty za 1 porcję: 1,50 – 2,50 zł.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s